Thursday, 8 May 2014

Tutorial twitter widget

Assalamualaikum guys !

Okay, harini aku nak ajar korang macam mana nak buat benda ni.



Nampak kan sebelah kanan ni?

Okay, cara-caranya :

1. Sign in Twitter korang, pastikan korang tekan ME yang aku kotakkan merah tu.



Click gambar untuk lebih jelas
Then bila twitter korang dah keluar macam gambar bawah ni





2.Tekan edit profile sepertimana aku kotakkan merah tu, dia akan keluar macam gambar bawah ni



3. Tekan widget yang aku kotakkan merah tu, dia akan keluar gambar macam bawah ni



4. Tekan Create New yang aku kotakkan merah tu, dia akan keluar gambar macam bawah ni




5. Isi sebijik macam aku buat, cuma korang tukar username korang sendiri. Bila da selesai, tekan Create widget. Dia akan keluar macam gambar bawah ni pulak.




6. Copy code tersebut, pergi ke home blog korang dan tengok belah kiri,

 tekan layout > Add gadget > HTML / Javascript 

Paste pada content dan tekan save !

p/s : yang dekat twitter tu korang boleh tekan save jugak yer




   









No comments: