Sunday, 18 May 2014

Tutorial blog header (Transparent)

Seperti yang aku katakan pada entry yang lepas. Korang da install photoshop?
Kalau belum, pergi sini

Kalau dah, tekan :

1. File > Open > Cari gambar korang untuk header

2. Bila dah cari, tengok contoh bawah ni, tengok bahagian tool korang tu. Ada tak macam anak panah suruh click tu, (quick selection tool)

Sori lysa. Pinjam gambar jap
3. Dah kan? klik pada gambar. Garisan putus-putus tu. Jangan bagi kena gambar korang. Kla==alau da termasuk dalam kawasan gambar korang tu, korang guna pula yang dibulatkan tu. Cuma guna dua tu je untuk kemaskan.

4. Then tekan Select > Inverse . Macam gambar bawah ni



5. Dia akan jadi camni. Garisan berada di luar gambar :




6. Sekarang copy gambar tersebut. Ikut step dibawah. Tekan Edit > Copy


7. sekarang tekan File > New dan fill in width , height dan tetapkan kepada transparent !


8. Bila dah klik ok, Korang tekan Zoom Tool dan tetapkan kepada Fit Screen atau Actual Picture


9.  Lepas dah rasa selesa nak edit , kembali tekan (MOVE TOOL) . Lepas korang tekan Move Tool tu , akan ada perkataan ini (Show Transform Controls) kat area atas sekali . Tick kotak kecik tu .. Macam ni 


10. Tengok dekat gambar korang ada garis putus-2 kan ? Ok . Korang boleh gerak-2 kan untuk jadi lebih kecil org besarkan sedikit . Lepas dah rasa ok , tekan je ENTER :)

11. Ok . Sekarang , Lyssa nak ajarkan , macam mana nak masukkan shape warna putih untuk dirapatkan dengan header nanti . Tengok ni . 


12. Macam mana Lyssa buat tu ? Lyssa hanya pilih Rectengle Tool pick warna putih atau warna mengikut content blog korang dan hanya jadikan petak macam tu . Ini penting .. make sure petak warna putih tu , korang buat bagi kotak-2 transparent (background) tu tidak kelihatan :)

13. Sekarang masa nya pulak macam mana nak letak tulisan . Senang je . Ikut step ni :


14. Then , taip lah apa yang korang suka kan . Nama ke  , kata-kata ke . Ikut sukalah kan . hahaha . Lepas dah taip tu , korang KLIK MOVE TOOL :)

15. Macam mana nak nampa kelihatan cantik dah timbul tulisan tu , korang tengok layers tulisan tu , macam sebelah kanan photoshop Lyssa ni . 



16 . Klik pada (ADD A LAYER STYLE) macam yang Lyssa tunjukkan tu :) Then korang boleh pilih mana yang lebih cantik . Kalau nak timbulkan nampak lebih jelas tulisan tu , gunalah STROKE warna hitam :) Macam header Lyssa ni . muehehe~

17. Ok . Kalau korang nak tambah apa-2 lagi , korang tambahlah ye . Godek-2 korang punya photoshop tu kasi pandai :) Lyssa hanya ajar basic macam ni je dulu :)

18. Sekarang masa nak SAVE pulak . Korang tekan FILE > SAVE AS ...

19 . Haaa . SAVE AS PNG . Macam contoh bawah ni ...


20. Tekan SAVE . Haaa . Sekarang header korang dah transparent . Yeahh . Bolehlah UPLOAD masuk dalam blog korang sekarang . 


SELAMAT MENCUBA

P/S : Klik gambar untuk lebih jelas

No comments: