Wednesday, 14 May 2014

Resepi ayam penyet Wong Solo

Bahan-bahan :


Nasi


Daun pandan & 2 pot beras

AYAM PENYET


Ayam penyet

Seekor ayam yang direbus (dipotong 8)
Garam
Minyak masak
Buah keras
1cm halia

1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar lada putih
3   sudu ketumbar
1   sudu besar serbuk kari ayam
1   sudu besar serbuk kunyit


Atau

AYAM BAKAR


Ayam bakar 

Ayam
Garam
Bawang putih
Halia
Serbuk kunyit
Sos tiram


Sambal ayam penyet

3 ulas bawang putih
2 sudu minyak masak
Segenggam cili padi merah
Tepung jagung secukup rasa


Sambal kicap

Segenggam cili padi
Kicap ABC
3 ulas bawang putih


Sambal terung

3 biji cili merah*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 sudu besar cili kisar
1 inci belacan*

Segenggam ikan bilis*
Tomato*
Daun limau
Air asam jawa
Kicap
Garam
Terung 
Minyak masak

Bahan - bahan lain :

Salad
Timun
Tempe & tauhu goreng



Cara-cara : 

Nasi

1. Kukus nasi dalam loyang bulat
2. Letak daun pandan dalam air kukusan



Ayam penyet

1. Rebus ayam
2. Kisar bahan-bahan ayam penyet 
3. Perapkan ayam yang direbus dengan bahan kisar ayam penyet semalaman
4. Goreng

Atau



Ayam bakar

1. Rebus ayam
2. Kisar bahan-bahan ayam bakar
3. Perapkan ayam yang direbus dengan bahan kisar ayam bakar semalaman
4. Bakar

Sambal ayam penyet

1. Tumbuk cili padi merah + bawang putih sehingga lumat
2. Tumis bahan yang ditumbuk + tepung jagung sedikit
3. Sedikit garam


Sambal kicap

1. Tumbuk cili padi + bawang putih sehingga lumat
2. Tuangkan kicap ABC


Sambal terung

Goreng terung dulu

1. Tumbuk bahan bertanda *
2. Tumis bahan yang ditumbuk + Daun limau
3. Masukkan garam + gula + air asam jawa
4. Masukkan terung goreng




p/s: Bahan lain goreng macam biasa






















No comments: