Friday, 25 April 2014

Wedding Planning

Hye readers !
Haa aku paling suka topik ni..Sebabnya percintaan selepas kahwin memang indah seindah indahnya !
Nampak tak berapa banyak indah tu? Hehe..

Semalam aku post cam mana aku boleh kenal my hubby sebelum kahwin kan? Harini aku nak cerita macam mana kita orang boleh kahwin. Heeee.

Buat pengetahuan uolls sume, I dgn my hubby ni sebaya tau ! Tahun ni umur kami dah 21 tahun. Tak sangka
umur kami da meningkat dewasa. Kami kahwin pada tahun 2013, masa tu umur kami baru 20 tahun bak kata orang masih remaja lagi. Keh3.

Kenapa? Awal sangat ke kami kawen? Haihh uols ni jangan fikir negatif dulu yer. Tunggu I cerita sampai abis dulu okay. Lagipon I rasa tak ade la awal sangat. Time nenek moyang kita dulu umur 12 tahun pon dah kahwin nokkkk !

Ramai orang kata kahwin muda ni terlanjur. Gatal. Umur baru setahun jagung dah nak kawen. 
Lagi2 yang nikah je. Memang teruk la di umpatnya. Kesian dengan orang yang mendirikan masjid time muda ni. Selalu dapat pandangan negatif dari masyarakat. 

Pada pendapat aku, arghh kesa pulak aku apa orang nak cakap? Yang penting aku bahagia. Tak dapat dosa asyik dok berdating je. Sampai bila nak buat maksiat kan?

Haa mula la tu korang ingat aku buat maksiat. Meh baca ni

Berpasangan sebagai kekasih atau kenalan seperti mana yang berlaku sekarang sememangnya haram disisi syara’. Ianya bukan datang dari Islam yang suci tetapi dari barat yang sudah hancur peradabannya.
Bercouple seolah2 sudah diterima oleh masyarakat kita sekarang padahal hukum tersangat jelas tentang perkara ini. Seorang wanita yang bukan mahram hanya boleh di kenali dengan tujuan bernikah sahaja atau sebab2 yang di haruskan syarak. Lain dari tujuan itu tidak dibenarkan berkenalan bahkan sesama tunang pun masih haram kelaur bersama tanpa di temani oleh mahram.
Seorang lelaki hanya di haruskan berkenalan dengan seorang perempuan yang bukan mahram jika dengan niat mengambilnya sebagai isteri. Itu pun wajib di patuhi peraturan agama seperti tidak boleh berduaan tanpa di temani mahram dan tidak boleh menyentuh badannya dan tidak boleh berbual melalui telefon melainkan perkara yang sangat mustahak.
wallahua’lam



So bagaimana kengkawan? Terasa nak kahwin tak? Heee
And ade sebab jugak kenapa gua kawin awal. sobsobsob
Ini adalah dari amanh dari arwah mak aku jugak. Nasib baik my hubby sempat berkenalan dengan arwah mak aku sebelum arwah menghembuskan nafas terakhirnya pada tanggal 6 September 2012, Khamis di rumah kediaman kami pada jam 6.00 pagi.

Amanah yang aku cakap tadi adalah pesanan terakhir pada my hubby. Arwah mak aku pesan " Bila mak da takde nanti, jaga Ain elok-elok, mak teringin sangat nak tengok anak anak mak ni kahwin dan bahagia. Tapi mak tahu mesti tak sempat".

My hubby hanya anggukkan kepala masa dengar pesanan terakhir dari arwah mak aku.
Itulah pesanan terakhirnya semasa dia ditahan wad kerana dia terpaksa di potong kaki akibat diabetic.

Dalam 9 bulan arwah mak aku terpaksa menjalani kehidupan seperti biasa tanpa kaki kirinya dan aku terpaksa berhenti belajar sebab tiada siapa dapat menjaga ibuku selainku kerna aku hanya mempunyai 2 beradik sahaja iaitu abangku yang bekerja kerajaan.

Jadi aku lah terpaksa berkorban utk menajaga ibuku kerna abangku sibuk dengan pekerjaannya.

Alhamdulillah pengorbananku tak sia-sia kerana kini ku bahagia dengan my hubby walaupun arwah mak da takda. semua ni mungkin dari berkat doa seorang ibu dan amanat terakhir dari bondaku. "Alhamdulillah mak. Kini  mak takan sedih lagi, dia sudahpun menikahi Ain dan jaga Ain dengan elok. Ain happy sangat. Terima Kasih mak".

Selepas 9 bulan berturut turut arwah ibuku hanya bergerak dengan cara mengesot dan akhirnya dia menghembuskan nafas terakhirnya dan aku tak sangka semasa pemergian bondaku, bakal ibu mertuaku dan dia datang dari seremban. Cuma bakal ibu mertuaku sedikit terkilan sebab tak dapat tengok muka arwah ibuku kerna beliau sudahpun dikebumikan. Semasa talkin di baca, aku dapat rasa yang dia pon cukup sedih di atas pemergian bondaku.

Sama-samalah kita doa al-fahtihah. Semoga ibuku ditempatkan disisi orang orang yang beriman. Amin

Keadaan menjadi seperti sediakala.

Beberapa bulan mendiang, my hubby ajak balik rumahnya di Seremban. Katanya mummy nak jumpa aku sebab rindu.

Malam tu aku ikot dia ke Seremban. Sampai je sana, nenek dia terus nangis dan peluk aku. Nenek dia kata "Kesian kau muda2 lagi da takde mak ayah. Jangan sedih ye nak. Kami ada. Da anggap kau macam anak sendiri. Ain jangan lupa doakan arwah"
Teharu betul aku malam tu sebab masih ada lagi orang yang prihatin terhadapku

Sejak kejadian itulah ibu mertuaku plan untuk menyatukan kami. Dia kata dia sayangkan aku macam anak sendiri. Dia jugak tanak aku rasa bersendiri dan dipinggirkan. Katanya lagi "tolong anak yatim macam aku besar pahalanya". Ya Allah, mulia sungguh hati ibu mertuaku.

Ibu mertuaku bertanya lagi, " Ain nak kahwin bila?"
Aku tergamam seketika
Lalu ibu mertuaku bertanya lagi "Ain, mummy tanya ni. Kau nak kahwin bila?
Nak kawin dengan Kiki x?" (Kiki tu nama panggilan dia dengan family dia)
Hatiku berbisik, "Biar betul mummy ni. Siew tak pernah bagitahu apa apa pun kat aku?"
Lalu aku pun menjawab "Eh? Kenapa tiba tiba je ni mummy? Ain tak tahu apa apa pun. Ada apa sebenarnya?"
"Kiki tak bagitahu kau apa apa ke?" Tanya mummy
"Bagitahu apa?" Tanyaku
Lalu kami pun memandang dia. Dia hanya tersengih bagai kerang busuk ! (Nada geram) Hehe

pelik gak aku time tu, kenapa my hubby senyap dan tak pernah melamar aku dan menyatakan hasrat hatinya padaku. Lalu aku pun bertanya padanya "Kenapa biy tak pernah bagitahu cayang apa apa pasal ni? kenapa biy tak cakap mummy plan benda ni?"

Dia hanya tersengih dan tak mampu mengungkapkan apa apa.
Tiba tiba mummy tanya lagi " Camne ain? Nak tak? Kalau nak, pilih tarikh. Jgn risau kenduri semua mummy dengan ayah sponsor." 
Hatiku berbisik " Wahhh kalau macam ni punya senang, sape tanak kawen en? Haha"
"Biar betul mummy?" Tanyaku dengan riang
"Ye sayang, kau kan dah tak belajar lagi. Lagipon mummy kesian kau tinggal sana sorang2. Lebih baik korang kawin je daripada tak kawen tapi macam belangkas mummy tengok. Risau tau mummy. Ingat mummy tak risau ke?" Kata mummy sambil tergelak

"Hmm nak tu nak mummy. Tapi Ain tak boleh buat keputusan sekarang." Kataku dengan perlahan
"Kenapa? Ain nak sambung belajar balik ke?" Tanya mummy
"Tak tahu lagi. Tapi niat nak belajar balik tu memang ada." Kataku
"Apa salahnya? Dah kawen pon boleh belajar kan?" Tanya mummy
"Memang la. Tapi tah la. Ain tak tahu la mummy, Ain takut tak ready lagi nak kawen". Kataku
"Kalau tak ready, mummy tak boleh buat apa lah. Apa2 pon Ain bawak berbincang dengan abang ye. Kalau abang pon setuju Ain kawen, Ain kawen la. Nanti tanya abang sekali bila mummy boleh anta rombongan meminang." Kata mummy
"Okay mummy." Kataku sambil tersengih

Tamat sahaja sesi temubual dengan mummy dia, aku terus mendapatkannya dan bertanya
"Kenapa biy tak penah bagitahu cayang pasal ni? Kenapa tiba tiba mummy nak kita kawen?" Tanyaku dengan serious.
"Sebab mummy da anggap cayang cam anak dia sendiri sebab tu dia nak kita kawen. Lagipon mummy ada tanya biy nak kawen dengan cayang ke tak. biyy cakap jela nak sebab biy pon cayang sayang." Katanya sambil melihat mataku
Aku hanya terdiam membisu. Menahan air mata yang akan menitis bila bila masa sahaja. Aku tundukkan kepala sambil bertanya " Tapi kenapa b tak pernah bagitahu cayang pasal ni?"
"B da lama nak bagitahu, tapi b takut cayang tak sedia lagi. Tapi apa yang b takutkan memang betul terjadi. 
Cayang memang tak sedia nak kawen dengan b lagi. Betul tak? Kalau cayang tak sudi takpela. B tak paksa. Lagipon b buka ade apa pon. Moto, kete pon takde. Apatah lagi rumah b nak bagi kat cayang. B paham. Take your time. B tunggu" Katanya sambil mendongakkan kepalaku

Aku diam membisu

Semenjak kejadian tu, fikiran ku menjadi serabut. Aku dilema.














Thursday, 24 April 2014

Jodoh dan pertemuan

Hye bloggers !

Haaa..Aritu kan aku ada benda nak cerita kan? Haa..Sekarang tibalah masanya.

Permulaan pertemuan aku dengan my hubby adalah semasa kami form 3. Bukan satu sekolah okay. aku sekolah di SMK Bandar Tun Razak and My hubby sekolah dekat High School, Kajang. Hmm dengar cerita budak sana nakal2? Betul ke? Tak kisah la kan? Yang penting my hubby sangat baik dan sangat penyayang. I Love You Biyy ! 

Okay kami dipertemukan di Kajang jugak sebab my hubby stay sana. Aku ke sana sebab cousin aku baru pindah sana. Kebetulan rumah dia (my cousin) depan padang and my hubby pulak suka lepak depan padang ni dengan kengkawan dia. Then sekali aku terjebak lepak kat padang tu. Buat pengetahuan uolls sume, my cousin tu girl. Hihi. Aku pon tak berapa ingat macam mana aku boleh terjebak lepak kat padang tu sekali.

Tapi time tu my hubby syok kat member aku sorang ni. Nama dia Saedah. Memang tak di nafikan la. Cantik orangnya. Time tu aku tak kesa sangat la sebab time tu aku takde pasaan lagi kat budak ni. Haha (Sorry biyy). Mungkin sebab time tu aku dah berpunya. Btw ni gambar Saedah.

Cantik kan? and siapalah aku nak dibandingkan dengan dia ni. btw sorry babe sbb curi gambar kau. HAHA


Time tu kami gosipkan mereka. Tapi malangnya Saedah ni pun dah berpunya. Then dorang cuma berkawan jelah walaupun my hubby da luahkan perasaan dia kat Saedah ni. Kesian my hubby. Dah malu dia kat situ. Hehe.

After dah berkawan selama beberapa bulan, my hubby ni terpaksa berpindah ke Seremban di sebabkan ayah dia kena transfer kerja kat sana. Have to say goodbye. Kesah pulak gua time tu kan? Hahah (Ampun biyy)

Selama dia kat Seremban tu ade jugak dia contact2 aku. Tapi aku layan2 camtu jelah sebab aku kan dah berpunya dan setia orangnya. So, tak perlu la beri harapan atau berharap pada orang. Ye tak? Kihkih.

Then lama-lama kami pon lost contact. Sesekali Saedah pon lost contact dengan dia. No. dia pon kami da hilang. Tersadai la dia sorang diri. (Bapak kurang hajar ayat aku ni). Haha

Kami pon lalui kehidupan kami seperti biasa tanpa dia. Kahkah. Lepas dah beberapa tahun, kami meraikan hari terakhir SPM, Raya pon menjelma. Apa jadi time tu? Haaa....Jeng...Jeng...Jeng !

Tanggal 30 August 2011 (Raya Pertama)


Sedang aku dan cousinku mengenakan baju kurung, tiba-tiba mak saudara aku jerit " Ain ! Eca ! Cepat turun ! Aku nak minta tolong beli alas meja kat kedai plastik depan ni jap. Aku nak ganti alas meja. kejap lagi orang nak datang raya". 

Dengan sepantas kilat kami menaiki motor menuju ke destinasi. Hahaha tak boleh blah ayat aku. Da macam ayat novel.

Bila dah selesai bayar, aku n cousinku pon menaiki moto untuk pulang. Sedang turn aku menaiki moto dibahagian belakang, tiba2 cousinku tunjuk budak lelaki berbaju melayu colour peach lengkap bersongkok dan bersamping melambai-lambai ke arah kami dari arah seberang. Akan tetapi aku tidak dapat mengagak siapakah pemuda tersebut? 

Haaa korang jangan memandai cakap aku buta pulak ! Actually time tu aku tak bawak spect. So ada masalah penglihatan disitu. Kehkeh

Then aku pon tanya pada cousinku. "Siapa tu?".
Cousinku pon menjawab "Siew la ! Kau tak nampak ke?"
"Aku kan rabun. Haa asal dia lambai kita?" Tanyaku
"Dia soh kita pergi sana" Kata cousinku
Aku menjawab " Eee tanak aku. Dalah family dia ada kat dalam kete tu. segan aku. Lagipun kita perempuan, takan kita nak pergi kat dia. Jom la balik, kg mak kau bising alas meja dia tak sampai"

Sedang cousinku mula menghidupkan enjin motornya, tiba-tiba siew datang ke arah kami. Orang pertama dia tegur adalah Aishah.

Alamak siapa pulak Aishah tu? Heee..Jangan panik.. Aishah tu cousin aku yang bawa motor tu laa.

"Weh Aishah, lama tak jumpa..Kenal aku lagi tak?" Tegurnya.
"Kenal la..Apa lak tak kenal" jawab Aishah ringkas
Sedang Aishah menjawab pertanyaannya, pandangan matanya menangkap mataku ! 
Hatiku berdebar dan berbisik "Haishhh ensem jugak mamat ni..Dengan baju melayu lengkapnya..Kenapa dulu aku tak pernah perasan?"
Tiba-tiba aku tersentak ! "Weh kenal aku lagi tak?" Soalnya.
"Kenal la..Kau kenal aku tak?" Tanyaku.
"Mestilah kenal..Hehe" Jawabnya.
"Korang buat apa kat sini?" Soalnya.
"Beli barang la. Kau lak watpe kat seberang sana?" Tanya cousinku
"Beli lemang..Biasalah hari pertama raya kan" Jawabnya pendek
"Haha. Ye tak ye. K la weh, kiteorang nak gerak balik ni." Kata cousinku
"Haa k la. Jap berapa eh nombor kau?" Tanyanya lagi.
"014-*******" Jawab cousinku.
"Ok thanks" Jawabnya.

Kami pon gerak menuju ke rumah..Sedang cousin ku pandu motor, hatiku berbisik "Aisehmen, budak tu syok kat cousin aku ke? Hmm lantaklah".

Sampai je di rumah, cousin2 ku yang lain da sampai. Termasuklah anak buahku yang baru lahir. Arissa namanya. How cute. Sedang aku sibuk melayani ketiga tiga anak buahku, telingaku terdengar yang fon Aishah asyik berbunyi menerima mesej. Mungkin dari Siew. Entah apa agaknya kandungan mesej2 tersebut aku pun tak tahu.

Tiba-tiba aku terdengar Aishah teriak memanggil namaku "Ain, sini jap".
"Apa?" Tanyaku
"Siew nak nombor kau..kau bagi tak?" Tanya Aishah.
"Asal lak dia nak nombor aku?" Soalku lagi
"Mana lah aku tahu. kau nak bagi ke tak?" Tanyanya
"Suka hatilah". Jawabku ringkas.
"Hmm malas la aku nak layan. Jom gi raya uma qila" Ajak Aishah
"Jom" Jawabku.

Hatiku berbisik, "asal mamat tu nak nombor aku? Takkan ar dia syok kat aku..Ni mesti dia nak tanya pasal Saedah". Teka ku.

Bila sampai je rumah qila, Kami makan dengan hidangan yang ada. Terliur siot bila diingat balik. Pas makan, tiba-tiba Aishah suruh aku pegang fonnya sebab dia nak ke tandas.
Tak lama kemudian, fon Aishah berbunyi. Tiada nama yang tertera tapi hanya nombor.
Aku pun menjawab talian tersebut "Hello"
"Hello Aishah, bagi la nombor Ain, aku ada benda nak tanya ni". Kata Siew dengan tergesa-gesa.
"Ni Ain la ni..Siapa ni?" Tanyaku
"La kau ke?Aishah mana? Hehe.." Gelaknya
"Yela..Aku la ni..Aishah kat tandas..Nape kau nak nombor aku? Ada apa yang penting kau nak tanya? Tanyalah sekarang." Gesa ku
"Bagilah nombor kau nanti aku tanya." Jawabnya perlahan
"Hmm okay. Ni mesti nak tanya pasal Saedah. Haha. Ni nombor kau kan? Japgi aku mesej." Kataku
"Thanks" ucapnya.
"Ok bye". Lalu ku memutuskan talian.

Tak lama beberapa minit tiba-tiba Aishah sergah dan tanya "siapa kol tadi?"
"Siew" Jawabku
"Dia nak apa?" Tanyanya
"Nombor aku" Jawabku
"Kau da bagi belom?" tanyanya lagi
"Da..Dia nak tanya pasal Saedah kot" Teka ku lagi
"Mungkin..Weh jom la balik..Aku sakit perut la pulak" Ajaknya
"Okay" Jawabku pendek.

Sampai je di rumah cousinku,

Fon aku berbunyi

Siew : Salam, weh apa cerita sekarang? Lama tak dengar cerita.
Aku : Sihat je, kenapa? rindu ke? Hehe. Kau sihat?
Siew : Sihat jugak. Lain kau sekarang en?
Aku : Apa yang lain?
Siew : Makin cantik
Aku : Cantik tang mana pon aku tak tahu. Haha. Asal? Dulu aku tak cantik ek?
Siew : Takde lah camtu..cuma da lain..
Aku : Kau pun apa kurangnya..Hehe..Haa ni kau cakap tadi ada benda nak tanya..Apa dia? Pasal 
          Saedah ke?
Siew : Eh tak la..Pasal kau la..Hehe..
Aku : Nak Tanya apa?
Siew : Kau dah ada pakwe ke? Hehe
Aku : Laa soalan ni je kau nak tanya? Aku ingat ada yang penting tadi.
Siew : Bagi aku penting. Takpela tanak jawab
Aku : Haha sejak bila kau pandai touching ni? Hmm tak ada la. (sebenarnya ada tapi tak happy). 
          Kenapa? Nak masok line ke? Haha
Siew : Ouo..Samalah kita..Aha..Boleh ke aku nak cucuk jarum? Hehe
Aku : Haha kau buat lawak eh Siew?
Siew : Aku serious la.
Aku : Sangat tak gentle la kau ni. Nak ngorat pon mesej. Cakap aku kau plak tu. Haha. 
          Kau tak rasa lawak ke?
Siew : I dont think so. So cmne? Nak tak?
Aku : Tak reply (Tengah fikir..Nak ke tak?)
Siew: Tak pela
Aku : Hehe, Ok la

(Boleh la. lagipon ensem gak kau ni. Moga2 dengan hadirnya kau dalam diri ini, bisa membuat aku melupakan dia dan kisah silam aku. Cinta boleh dipupuk. Betul tak? Dan tak semestinya perempuan yang mudah menerima cinta sang lelaki, dia perempuan murah dan kemaruk cinta. Mungkin ade sebab-sebab tertentu. Contohnya sebab seperti aku)

Siew : Thanks sebab sudi jadi teman hidup aku

(Maafkan aku..cinta tak mudah disemai..Beri aku masa untuk mencintaimu..
Aku harap kau dapat buat aku lupa pada dia..Aku akan cuba sedaya upaya untuk menyayangimu seperti mana aku menyayanginya)

Aku : Thanks jugak sebab sudi terima kekurangan diri ni
Siew : Eh tak la. Jangan la cakap camtu. Kau dah cukup sempurna di mata aku. 
          Aku je yg banyak kekurangan. Aku harap kau terima aku seadanya.
Aku : Insya'allah

Semenjak tu la kami declare as couple. Hehe. Tak sangka dengan kehadiran dia, aku betul2 boleh lupakan Amzar. Even ada lagi lelaki yang pernah menggantikan Amzar, tapi cuma my hubby je yang berjaya merebut hati aku. itulah namanya jodoh ! Yang penting laki aku pandai mengampu. Hehe. Cayang sayang sangat kat biyy ! Okay bye !

Okay blanje jap. besar punya ! haha